|
alrada
|
Wysłany: 28 Sierpień 2007, 11:51 Z księgi gości - podziękowania mamy Honoratki
|
|
Pozwalam sobie wkleić podziękowania z księgi gości na stronie Funduszu
kazmierska justyna, e-mail: justyka73@wp.pl, dodany 27.08.2007 11:03
Jestem mama 2-letniej Honoratki. Jej wada serca zostala wykryta dopiero w 11-tym miesiacu zycia. Od piatego miesiaca zycia (poczatek stycznia 2006r.) zaczely sie problemy. Ciagle jakies infekcje, zaczela spadac waga, pojawily sie dusznosci. Bylam z nia u kilku lekarzy, lezala w szpitalu z zapaleniem pluc i nikt nie zauwazyl, ze chorego serca. Dopiero 18.lipca.2006r. gdy trafilismy do dr Renaty Koziel, wszystko potoczylo sie blyskawicznie. Skierowala nas do szpitala dzieciecego w Toruniu, po badaniach okazalo sie, ze corka ma wade serca. Corka byla juz w stanie srednio-ciezkim. Przewieziono nas do Kliniki Kardiologii w Poznaniu. Diagnoza: serce trojprzedsionkowe lewostronne, podwyzszone cisnienie plucne, niewydolnosc serca. Prawa jama komory powiekszona byla 22.5mm-co stanowilo 264% sredniej normy, powiekszony prawy przedsionek, przerosnieta miesniowka prawej komory, dodatkowa blona w jamie lewego przedsionka utrudniajaca przeplyw krwi przez zastawke mitralna, w srodkowej czesci przegrody miedzyprzedsionkowej ubytek wielkosci 6-8 mm, z przeplywem L-P, pokryty niewielkim tetniakiem. Operacja odbyla sie 24. lipca 2006r. Przebiegla sprawnie i bez "niespodzianek". Honoratka szybko dochodzila do zdrowia. Juz po 10 dniach wrocilismy do domu. Wrocila pelna radosci, ciagle rozesmiana, niesamowicie aktywna, jakby chciala nadrobic stracone chwile sprzed operacji. Pieknie przybrala na wadze, rozwija sie jak kazde zdrowe dziecko. Ciagle jeszcze drze o nia, bo w serduszku pozostal tetniak. Jednak lekarze uspokajaja mnie, gdyz wyniki kontrolne wypadaja swietnie. Tylko niewielka blada blizna na klatce przypomina o zlych chwilach, ktore przezylysmy. Chcialabym podziekowac za darowanie zycia mojej perelce: pani dr Renacie Koziel(od niej sie zaczelo, gdyby nie ona nie zdazylibysmy uratowac Honoratki), profesorowi M.Wojtalikowi i calemu zespolowi medycznemu z Kliniki Kardiologii w Poznaniu i dr Januszowi Czarneckiemu z Torunia za opieke medyczna teraz po operacji. |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez alrada 28 Sierpień 2007, 11:51, w całości zmieniany 1 raz |
|