FORUM Serce Dziecka Strona Główna FORUM Serce Dziecka
Forum Rodziców działające na rzecz dzieci z wadami i chorobami serca

RegulaminFAQSzukaj RejestracjaZaloguj

FORUM Serce Dziecka Strona Główna » Rozwój dziecka » Ciąża » VSD, Ross a ciąża

VSD, Ross a ciąża
Autor Wiadomość

Anna 

Wysłany: 12 Sierpień 2007, 13:38   VSD, Ross a ciąża

Witam,
jestem dorosla osoba po operacji VSD (w wieku 11lat) oraz operacji przeprowadzonej metoda Rossa w Lodzi (w wieku 23 lat). Pmietam dokladnie jak to jest byc dzieckiem i czekac na zabieg... Teraz mam 30 lat i bardzo chcialabym rozpoczac starania o dziecko. Niestety nasluchalam sie wielu stresujacych informacji na temat potencjalnego zagrozenia w czasie ciazy dla matki. Chcialabym sie dowiedziec jakie badania powinnam przeprowadzic przed zajsciem w ciaze, jak wspomoc swoj organizm, oraz moze ktos zna jakiegos dobrego ginekoloa, ktory zajmuje sie ciazami powiklanymi (kardiologicznymi)?
Dodam iz czuje sie dobrze, nie biore lekow (bardzo rzadko mala dawke Sectralu, ale jestem w stanie *obyc* sie bez niego). W miedzyczasie po 2 operacji okazalo sie, ze mam przetoke tetniczo-zylna, ktora zdiagnozowano dopiero 4 lata po operacji Rossa. Po wielu probach udalo sie ja zamknac w szpitalu w Lublinie. Pani prof. Trojanowska (CUDOWNA OSOBA, JAK I CALY ZESPOL!!) powiedziala, ze mam zapomniec o operacji i ze nie ma przeciwskazan do zajscia w ciaze (lewa tetnic jest wezsza od prawej, ale przeplyw jest). Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi, moze ktos z was mial podobne *przygody*? Nie ukrywam, ze bardzo zalezy mi na opiniach i doswiadczeniach kobiet z problemami kardiologiczymi, ktore byly lub maja zamiar byc w ciazy.
Ostatnio zmieniony przez Anna 12 Sierpień 2007, 13:38, w całości zmieniany 1 raz  

KasiaL 
Moderator

Pochwał: 3

Wysłany: 12 Sierpień 2007, 16:40   

Ja mam tylko niedomyklanośc zastawki mitrlnej, ale lekarz nic nie mówił iz jest t jakieś przeciwskazanie do ciązy. Ja przed zajsciem w ciązę zrobiłam komple badań, wszystko co sie tylko dało a przedewszystkim zrobiłam badania w kierunku tosoplazmozy, po zachorowac na tosko w czasie coazy toogromne zagrozenie dla dziecka. Ja akurat bylam pod opieka lekarza ginekologa w calym okresie staran o dziecko ( 3 miesiace ) a potem oczywiscie i cala ciażę. Jeżeli chcesz dokładnie wiedziec jakie badania zrobiłam przed procz toksoplazmozy pisz na PW lub @

alrada 

Pochwał: 2

Wysłany: 16 Sierpień 2007, 16:56   

Cierszę się, że trafiłaś na forum :)
Spróbuj dotrzec jeszzce do Agnieszki driadea. Jest po korekcie wady serca i szczęśsliwą mama Glorii.
Pozdrawiam i zyczę spełnienia marzeń.

Odpowiedz do tematu