FORUM Serce Dziecka Strona Główna FORUM Serce Dziecka
Forum Rodziców działające na rzecz dzieci z wadami i chorobami serca

RegulaminFAQSzukaj RejestracjaZaloguj

FORUM Serce Dziecka Strona Główna » Rozwój dziecka » Ciąża » Mam wade serca, a chce urodzić dziecko

Mam wade serca, a chce urodzić dziecko
Autor Wiadomość

Malvik 

Wysłany: 19 Maj 2008, 15:46   Mam wade serca, a chce urodzić dziecko

Witam, mam wade serca, to jest niedomykalność komory, w instytucie kardiologii powiedzieli ze nigdy wczesniej nie widzieli takiej wady. Wada spowodowana "nitką" przez która serce sie nie zamyka i zamiast wypływac to krew sie cofa, odkąd pamietam leżałam na obserwacji w szpitalach. ale zawsze mowili ze z tym sie zyje..... Tydzien temu wróciłam z instytutu gdzie zakwalifikowali mnie do opracji serca (przecięcie nitki a dalej zobacza...) Na operacje sie nie chce sie zgodzic, mam tyle planów. za dwa lata po ślubie chciałam zostac matką. Bycie matką i posiadanie rodziny to największy dar jakim moze zostac obdarowana kobieta. Boje sie ze po operacji moje marzenia odejda na zawsze. Prosze o kontak osoby które rodziły przy wadzie serca ( moje serce jest dosyc powiększone 7 i 4 cm w skurczu) lub te kobiety które urodziły po operacji serca. Potrzebuj informacji, a chyba najbardziej to nadziei. Pozdrawiam

oazowiczka2 

Pochwał: 1

Wysłany: 19 Maj 2008, 16:32   

Malvik, ja sądzę, że powinnaś się zgodzić na operację serca, bo wtedy wszystko może wrócić do normy i możesz urodzić zdrowe dziecko. Ja znam kobiety z wadami serca, które mają normalnie rodziny i dzieci. Trzymam kciuki za podjęcie słusznej decyzji

Sygma 
Administrator

Wysłany: 19 Maj 2008, 16:35   

Nie jestem lekarzem.... ale wydaje mi się, że większym zagrożeniem dla zdrowia i Twojego i dziecka jest właśnie ta wada serca.
Powinnaś poddać sie operacji.

KasiaL 
Moderator

Pochwał: 3

Wysłany: 20 Maj 2008, 17:54   

Tez nie jestem lekarzem, ale jeżeli wada jest operacyjna to wg mnie trzeba ja operować, a co do macierzyństwa chyba najlepiej zapytac sie lekarza kardiologa na najbliższej wizycie, jak operacja ma się do ciazy i macierzynstwa. Trzymam kciuki. Powodzenia

Malvik 

Wysłany: 20 Maj 2008, 20:09   

Jeszcze raz WITAM, jasne że pytałam o to lekarza, tylko najpierw powiedział ze operacja będzie ale spokojnie...najpierw pani pewnie chce urodzic dzieci......, a po wizycie w instytucie nagle chcą mnie "ciąć" na jesieni a teraz wyznaczyli termin na 3 czerwa. Te dycyzje podejmuje ten sam lekarz. Kiedy pytam co poźniej z ciążą mało wiarygodnie odpowiada ze jest to możliwe tak po roku od operacji. Za dużo mam niewiadomych , dziwna wada i teraz to. Jeżeli ciąża po operacji jest niemozliwa to sie jej nie poddam. Jeżeli znacie jakąś kobiete która rodziła po operacji prosze dajcie mi znac, pozdrawiam WAS wszystkie:)

Sygma 
Administrator

Wysłany: 20 Maj 2008, 20:14   

Może udaj sie na konsultacje również do innego lekarza.

aga_g78 

Wysłany: 20 Maj 2008, 23:47   

Właśnie nie zaszkodzi skonsultować z innym specjalistą.

Patrycja717 

Wysłany: 21 Maj 2008, 08:47   

Mysle ze powinas sie podjac ten Operacji i spróbowac....Ja tam nie miałam CHOroby serca u Siebie ale miałam 2 dzieci.... z wada serduszka.. Pozdrawiam :)

I Trzymam KciUki:**Mocnoooo

Patrycja717 

Wysłany: 21 Maj 2008, 08:53   

Moja Znajoma ma Wade Serca i ma 3 wspanaiłych dzieci i ona jest po 2 operacjach.. i ma tylko jedno dziecko z Wada serca.... ale tak to jest dobrze Pozdrawiam jeszcze raz :/ :/

porzeczka 

Wysłany: 25 Maj 2008, 12:35   

Poszukaj na forum edziecko "Trudna ciąża". Tam piszą dziewczyny, które mają wadę serca i są w ciązy, szczęśliwie urodziły.

KasiaL 
Moderator

Wysłany: 27 Maj 2008, 22:31   

hmm a może jakaś konsultacja u innego lekarza, może prywatnie gdzieś w Warszawie?

Malvik 

Wysłany: 28 Maj 2008, 18:16   

Hmm... pierwsza myśl to była ze pojade do innej kliniki tam pewnie powiedzą coś innego. To chyba typowa obrona człowieka przed złymi wiadomościami. Narazie nawet nie mysle o operacji i o konsulatacjach gdzies indziej, podejmuje prace od czerwca i niech sie wszystko toczy....swoim biegiem. Wiem że mam wade serca jedyna w swym rodzaju, ale kurde nikt po operacji serca nie rodził??? Nie mogę znaleźć takiej kobitki:) A prywatnie to własnie do tego Hoffmana jeżdziłam. Uważam ze operacja serca to jest popadnięcie z jednej choroby w drugą ( tak mi kiedys moj rodzinny kardiolog powiedział) dużooo racji...

oazowiczka2 

Wysłany: 28 Maj 2008, 18:20   

Malvik, dam Ci na priva kontakt z kobietą która miała operacje i ma dziecko

KasiaL 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2008, 18:37   

hmmm ja bym sie z tym nie zgodziła ze
Cytat:
operacja serca to jest popadnięcie z jednej choroby w drug
bo dzięki operacji serca moje dziecko żyje i może żyć normalnie, gdyby nie operacja skazany byłby na śmierć, pytanie można tylko kiedy: za rok, za dwa czy za 20 lat, TOF nieoperowany to wada śmiertelna.

Tak czy inaczej decyzja należy do Ciebie i każdą uszanuję. Trzymaj się cieplutko

solcia22 

Wysłany: 29 Maj 2008, 16:17   

Witam
Ja jestem po operacji serca.Minelo co prawda juz 15 lat ale jednak.Jestem jz dwukrotnie mama ale niestety zarowno synek jak i coreczka maja wade serca ale to podobno rzadki przypadek.Operacja nie przekresla szansy bycia matka mysle ze gorzej rodzic nie bedac w pelni zdrowa.Nie wiem gdzie mialas konsultacje ja w Aninie jesli chcesz moge dac Ci namiar na Pania doktor ktora konsultuje kobiety w ciazy lub te ktore chca zostac mamusia a maja wade serca badz sa po operacji.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu