Przesunięty przez: Sygma 5 Wrzesień 2007, 16:17 |
Krew dla naszych dzieci |
| Autor |
Wiadomość |
|
kuba1206
|
Wysłany: 29 Lipiec 2007, 16:10 też przeczytałam teraz...
|
|
piekny gest, ale jakie to straszne,że krwi brakuje w szpitalu.
ja niestety ze wzgledów zdrowotnych nie moge oddawać krwi, ale poprosze oto wszystkich którzy mogą.
http://www.gazetawyborcza...007-07-26-04-06 - nie wiem czy już to widzieliście ;-)
nie było mnie w krakowie tydzień wiec mam małe braki... ;-) |
|
|
_________________ Marta mama Kubusia i Antka (HLHS) |
|
|
|
|
 |
|
zumaminka

|
Wysłany: 29 Lipiec 2007, 19:05
|
|
| Tak szczerze przyznam,że już kilka razy zbierałam sie aby oddać krew.Po tej sytuacji decyzja zapadła na dobre.W tym tygodniu mój pierwszy raz:-) |
|
|
_________________ Paula mama Błażejka DTGA
 |
|
|
|
|
 |
|
Phil_ips
|
Wysłany: 29 Lipiec 2007, 20:17
|
|
| Też idę oddać. I jako człowiek i jako ojciec dziecka, które dostało i jeszcze dostanie krew... |
|
|
_________________ Pzdr.
Marcin
tata Mikołaja (HLHS po II etapie w Łodzi)
i Magdy
← dzieciory moje dwa
 |
|
|
|
|
 |
|
alrada
|
Wysłany: 29 Lipiec 2007, 20:48
|
|
Sama odkąd jestem diabetykiem nie moge być już dawca szpiku, organów ani tez krwi.
Więc nawet dla własnego dziecka nie mogłabtym oddac krwi i to jest przygnębiające.
Kiedy czytam takie artykuły jestem tym bardziej pełna podziwu dla specjalistów, którzy są w stanie korygowac malutkie serduszka. Nie zazdroszczę im odpowiedzialności jaka na nich spoczywa. A jednocześnie myśle sobie, że świadomośc faktu, ze można podarować takiemu dziecku zdrowie, życie, jego bliskim szczęście, musi być budująca.
Jeśli do redakcji zadzwonił, któryś z pracowników, to musi to swiadczyć, ze Profesor budzi szacunek.
Mam nadzieję, ze operowany maluszek szybko wróci do zdrowia. |
|
|
|
|
|
|
 |
|
jasama3

|
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 08:19
|
|
ja też nie mogłabym oddać krwi dla własnego dziecka mój m też nie u nas to wygląda tak
że ja mam AB Paula ma B a jej tata ma A
co nie zmienia faktu że dla innych moglibyśmy oddać |
|
|
_________________ Ewa mama Paulinki |
|
|
|
|
 |
|
paso
|
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 12:46 Oddawajcie krew !
|
|
Jak tylko możecie to oddawjcie krew . Grupa krwi nie jest ważna.
Oddawanie krwi dla własnego dziecka nie polega na tym , ze fizycznie twoją krew wykorzystuje się dla twojego dziecka. Droga krwi od pobrania do gotowego preparatu dla pacjenta jest długa. I nie tak to działa.
Oddawanie krwi dla dziecka polega na tym , że przy oddawniu podajesz w stacji krwiodawstwa : "dla kogo ? " i oni to wpisują w system. Tu , tak jak w przypadku prof. Skalskiego, chodziło o bilans. Krwi brakowało, więc stacja krew dała , jak otrzymała inną w zamian. Tak to jest - krwi bardzo brakuje .
Ja robię tak , że oddaję od 2 lat krew honorowo ze wskazaniem , że dla mojego dziecka i tak zebrałem już ze 2 litry - tak na przyszłość.
I wychodzą z tego same plusy: oddaję krew , która pomoże jakiemuś dziecku, zbieram krew "na zaś" dla synka , mam dzień wolny w pracy (a oddanie krwi to tylko ok. godzinki). No i dostaje się 8 fajnych czekolad. Same plusy.
Jak tylko możecie to oddawajcie krew.
Ja robię tak , że odwiedzam stację krwiodawstwa przy CZD , jak jesteśmy z dzieckiem na badaniach lub na hospitalizacji. Mogę być wtedy cały dzień z żoną i dzieckiem bez brania urlopu, bo mam jednocześnie dzień wolny w pracy. No i krew oddana w CZD wykorzystwywana jest głównie dla dzieci tam leczonych.
Same plusy, nieprawdaż?
No i po oddaniu 18 litrów są darmowe przejazy komunikacją miejską :-). Jeśli jeszcze tego nie zlikwidowali. Może załąpię się jeszcze przed emeryturą. |
|
|
|
|
|
|
 |
|
zumaminka

|
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 15:18
|
|
| paso, Własnie się zastanawiałam ile czasu trwa pobieranie i już uzyskałam odpowiedź.Jeśli mozesz mi powiedzieć jeszce jak wygląda pierwsza wizyta i czy odrazu mogę oddać krew? |
|
|
_________________ Paula mama Błażejka DTGA
 |
|
|
|
|
 |
|
gosiap [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 16:24 Krew dla naszych dzieci
|
|
| Post usunięty na prośbę użytkownika. |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez KasiaL 14 Wrzesień 2007, 12:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
|
kamtumi
|
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 19:18
|
|
Ja tez jakis czas temu jeszcze nie wiedzialam jak wazne jest oddawanie krwi. Od kiedy na swiecie pojawila sie Majunia maz regularnie oddaje krew, czasem w CZD czasem w miescie naszego zamieszkania. Jedna tylko uwaga, bylismy kilkarotnie zaskoczeni niemozliwoscia oddania krwi...ostatnio maz robil gastroskopię i to juz go zdyskwalifikowalo na pol roku ! , podobnie kiedy okresowo (jak pylą trawy czy lipa) bierze zyrtek (lek na alergię) takze czasem niestety nie mozna oddac krwi chocbysmy bardzo tego chcieli. |
|
|
_________________ Agnieszka, mama Majki |
|
|
|
|
 |
|
aguniapiest

|
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 19:41
|
|
Witam. Czytając o tej brakującej w szpitalach krwi tak się zastanawiam czy nie można by było zrobić jakiś plakatów , które informują o tym problemie. U nas na kardiologii w Łodzi jest tylko mała karteczka , która o tym informuje i trzeba się blisko przybliżyc aby to przeczytać. Więc może jakaś akcja z plakatami tak jak te plakaty z fundacją ? Nie wim gdzie takie sprawy się załatwia i od czego zaczyna więc liczę na wasze podpowiedzi. Ja moge te plakaty poprzywieszać u nas w Łodzi w jakis urzędach , szkołach czy szpitalach. Pisałam do funduszu i jak mam jakiś pomysł jak ma to wyglądać to mam zgłosić się do Beaty Kuleszy i ona włąsnie skontaktuje się z grafikiem i wydrukuje. Więc może wspólnie coś wymyślimy ? |
|
|
_________________ Agnieszka mama Bartka HLHS po II etapie i Wiki
 |
|
|
|
|
 |
|
alrada
|
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 20:25 Zostan Superbohaterem - oddaj krew pod patronatem GW
|
|
Ostatnio w Katowicach podczas przedstawienia teatralnego dla dzieci w ramach Letniej Grządki Teatralnej na świeżym powietrzu stał specjalny amulans do pobierania krwi.
http://miasta.gazeta.pl/k...63,4316192.html |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez alrada 30 Lipiec 2007, 20:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
|
paso
|
Wysłany: 31 Lipiec 2007, 09:45
|
|
Czas trwania zależy od tego "jak leci" . Z reguły jest to ok 8-13 minut samego pobierania.
Jak dzień przed i w nocy będziesz piła duzo wody , to pójdzie sprawniej.
Cała wizyta trwa dłużej , bo najpierw jesteś rejestrowana i wypełniasz dwustronicową ankietę , potem idziesz na pobranie próbki krwi do szybkich analiz , potem krótka wizyta u lekarza , który ostatecznie kwalifikuje cię jako dawcę. Jeśli nie ma kolejki przed każdym z tych trzech etapów (a zazwyczaj idzie to sprawnie) to można się wyrobić w 30 minut. Jak jest kilka osób oczekujących, to ostatnio zajęło mi to z 1,5 godziny.
Są szczegółowe zasady kwalifikowania dawców i co za tym idzie jest dużo przeciwskazań do oddawania krwi. Szczególy znajdziesz np. tutaj .
http://www.rckik-warszawa.com.pl/dlakrwio.html
Powodzenia i do dzieła !!!
Kobiety mogą oddawać max do 4 razy w roku , mężczyźni do 6 razy |
|
|
|
|
|
|
 |
|
jupora [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lipiec 2007, 10:20
|
|
Czy trzeba byc na czczo? I jeszcze jedno - co dyskwalifikuje potencjalnego dawce?
Pozdrawiam, |
|
|
| Ostatnio zmieniony przez jupora 31 Lipiec 2007, 10:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
|
paso
|
Wysłany: 31 Lipiec 2007, 10:47
|
|
Wszystkie informacje masz na stronie , którą podałem . Są tam m.in. działy
2. Zasady kwalifikowania kandydatów na dawców oraz dawców do oddania krwi lub jej składników
3. Kto nie może oddać krwi?
1. Dyskwalifikacja czasowa
2. Dyskwalifikacja stała
4. Jak przygotować się do oddania krwi (wskazania praktyczne) |
|
|
|
|
|
|
 |
|
Ewa Jagiełło
|
Wysłany: 31 Lipiec 2007, 10:50
|
|
Witajcie,
mój mąż też oddawał krew, jeszcze nie ze wskazaniem dla Naszego syna, ale dla ludzi, którzy w danym momencie potrzebowali (rodzina, znajomii). W możliwie najbliższym terminie, jedziemy razem i ja po raz pierwszy oddam krew, tylko już teraz dla Olka.
Namawiajcie swoich znajomych, rodzinę-przecież Oni też mogą kiedyś potrzebować podania krwi
Pozdrawiamy |
|
|
_________________ Ewa i Artur, rodzice Olka (HLHS po II etapie) |
| Ostatnio zmieniony przez Ewa Jagiełło 31 Lipiec 2007, 10:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
 |
|
|