FORUM Serce Dziecka Strona Główna FORUM Serce Dziecka
Forum Rodziców działające na rzecz dzieci z wadami i chorobami serca

RegulaminFAQSzukaj RejestracjaZaloguj

FORUM Serce Dziecka Strona Główna » Informacje ogólne i organizacyjne » Nasze działania, aktualności... » Krew dla naszych dzieci

Przesunięty przez: Sygma
5 Wrzesień 2007, 16:17
Krew dla naszych dzieci
Autor Wiadomość

zumaminka 

Wysłany: 1 Sierpień 2007, 18:49   

BarbaraJarzabek,
Jestem paląca czy wystarczy jak dzień przed oddaniem nie będę paliła czy musi być większa przerwa?

jasama3 

Wysłany: 1 Sierpień 2007, 19:21   

Zumaminko ja właśnie przeszukałam w internecie strony stacji krwiodawstwa z różnych miast i nie spotkałam sie z tym że osoba paląca nie może oddawać krwi[/b]

gosiap
[Usunięty]

Wysłany: 1 Sierpień 2007, 19:29   

Post usunięty na prośbę użytkownika
Ostatnio zmieniony przez KasiaL 14 Wrzesień 2007, 12:11, w całości zmieniany 1 raz  

Natalia 

Wysłany: 1 Sierpień 2007, 20:27   sprawdzone u źródła

ze strony podanej przez Paso:"
 Okres miesiączkowania i do 3-ech dni po zakończeniu.
 7 dni po zabiegu usunięcia zęba, leczeniu przewodowym i innych drobnych zabiegach chirurgicznych.
 Do następnego dnia po leczeniu zęba i wizycie u higienistki stomatologicznej.
 6 miesięcy w przypadku większych operacji i innych zabiegów medycznych wykonywanych sprzętem wielokrotnego użytku i przebiegających z naruszeniem skóry lub błon śluzowych.
 6 miesięcy po wykonaniu tatuażu, zakładaniu kolczyków, itp.
 6 miesięcy od zabiegu akupunktury (chyba, że została wykonana igłami do akupunktury jednorazowego użytku przez wykwalifikowanego lekarza ";
natomiast przygotowanie do oddawania krwi:"W ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki).
Być wyspanym.
Spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem).
Wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego : mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe.
Ograniczyć palenie papierosów.
Nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki.
Nie przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu !!! "

kuba1206 

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 06:09   ??

nie wiem jak to jest dokłądnie z ta krwią, ale słyszałam,że od pijaków tez biora ;-) bo z takiej krwi tez mozna cos pobrać - bo rózne "składniki " sa potrzebne (np. osocze) - nie znam sie na tym.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krew

nie zma sie na tym, ale tak kiedyś słyszałam.
pewnie,że krew całkiem zdrowego człowieka jest najlepsza.

wg mnie najlepiej spytac w najbliższej stacji krwiodawstwa.

teletombola 

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 19:58   

W stacji krwiodawstwa pytałam kiedyś o papierosy. Mówili, że gdyby chcieli na to patrzeć to byłaby niewielka ilość osób oddających krew. W ogóle na to nie patrzą, ani nie pytają. W ankiecie tez nie ma zapytania o papierosy.

paso 

Ostrzeżeń: 1

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 23:21   

słuchajcie , to nie tędy droga. Nie chodzi o to , że jak nie pytają , to się nie pytać. To nie jest egzamin. Jeśli masz jakieś wątpliwości czy możesz oddać krew nawet jeśli nie ma tego w ankiecie i nikt o to nie pyta , to sama spytaj się o to lekarza , który kwalifikuje. Po co oddawać krew , jeśli coś może być w niej nie tak.

A w ogóle to najzdrowiej rzucić palenie :-) . Wtedy będzie najbezpieczniej dla wszystkich.

A tak na marginesie baza dawców nazywają "Kamikadze", bo zdarzały się przypadki ludzi , którzy koniecznie chcieli oddać krew mimo że byli odrzucani i później zatajali inforamacje o swoim zdrowiu a nawet jeździli daleko od domu do stacji krwiodawstwa (nawet w innym województwie) , gdzie nie było centralnego rejestru dawców aby tam oddać krew. Tacy to zdarzają się kamikadze.

Beata
[Usunięty]

Wysłany: 4 Sierpień 2007, 10:26   

Powyżej zostały przeniesione posty dotyczące oddawanie krwi z wątku Prof. Skalski

teletombola 

Wysłany: 4 Sierpień 2007, 23:20   

paso napisał/a:
A tak na marginesie baza dawców nazywają "Kamikadze", bo zdarzały się przypadki ludzi , którzy koniecznie chcieli oddać krew mimo że byli odrzucani i później zatajali inforamacje o swoim zdrowiu a nawet jeździli daleko od domu do stacji krwiodawstwa (nawet w innym województwie) , gdzie nie było centralnego rejestru dawców aby tam oddać krew.

No i czemu to miało służyć? Po co?

Beata
[Usunięty]

Wysłany: 5 Sierpień 2007, 07:52   

Krew jeswt kazdorazowo badana - wywiad słuzy tylko do niepobierania krwi od osób, których krew po badaniu i tak byłaby odrzucona.

Marek 
Moderator

Pochwał: 1

Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 13:05   

Beata napisał/a:
Krew jeswt kazdorazowo badana - wywiad słuzy tylko do niepobierania krwi od osób, których krew po badaniu i tak byłaby odrzucona.

wywiad ma za zadanie wyeliminować takie osoby już przy samej rejestracji czy się nadają czy nie do badania krwi , jeżli zostanie uznana w trakcie rozmowy że nie powinna oddawać krwi to nawet nie zrobią jej badań , tak to teraz na dzień dzisiejszy wygląda :) oczywiście mówię tu o placówce w Poznaniu :D

ewelinadl
[Usunięty]

Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 13:13   

Hej ja mam grupe krwi B+ jak wroce do Polski to chcialabym oddac przez wzglad na to ze Wiki (ma dosc rzadka AB- )kilkukrotnie juz potrzebowala transfuzji, nie chorowalam nigdy powaznie- usunieto mi wyrostek i nic wiecej, moze mi sie uda mam nadzieje ,maz nie moze wiec ja sprobuje- zachecam tez innych cel naprawde szczytny :)

Marek 
Moderator

Pochwał: 1

Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 13:20   

życzę powodzenia :D

Odpowiedz do tematu